Soczewica w mojej ulubionej postaci, czyli w zupie. Przepis dała mi koleżanka z pracy i z miejsca stał się on hitem rodzinnych obiadów. Ktoś może się oburzyć że niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad, ale mogę tylko powiedzieć, że to dużo lepsze niż rosół :)
Składniki:
soczewica - 2 szklanki
1 kg kiełbasy
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku (siekanych)
1 duża kość na zupę
4 selery naciowe (cienko krojone)
100 g suszonych grzybów
100 g pietruszki
1 liść laurowy
100 g szynki (krojonej w kostkę)
4 duże marchewki (krojone w kostkę)
1 średnia cebula
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 litry wywaru warzywnego
400 g świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
1. Przepłucz soczewicę, zalej wodą i odstaw na 3 godziny. To samo z rób z grzybami, ale zachowaj esencję, która została z namaczania.
2. Pokrój kiełbasę i podsmaż ją z szynką na oliwie prez ok. 10 minut. Dodaj czosnek, gdy tylko kiełbasa się zarumieni. Trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty.
3. Odsącz soczewicę i wrzuć do dużego garnka ze wszystkimi składnikami (oprócz wywaru i szpinaku).
4. Wymieszaj esencję z grzybów, wodę i wywar. Dodaj wszystko do garnka.
5. Zagotuj zawartość garnka, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny. 15 minut przed upływem tego czasu dodaj do zupy szpinak.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz