czwartek, 15 grudnia 2011

Potrawka z soczewicą

Pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny :) Zawiera w sobie ser i kiełbasę, czyli to co dzieci i mężowie lubią najbardziej :)

Składniki:
2 szklanki soczewicy
6 kiełbasek
2 duże cebule
3 ząbki czosnku (siekany)
200 g selera
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
200 g szpinaku (siekanego)
3 łyżki tartego sera

Sposób przygotowania:
1. Opłucz soczewicę i namocz ją w misce ciepłej wody. Odstaw na 1 godzinę i odsącz po upływie tego czasu.
2. Pokrój kiełbaski w plastry i podsmaż na patelni z 1 cebulą i czosnkiem.
3. Gdy kiełbasa już będzie przyrumieniona, dodaj soczewicę i dolej gotującej się wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, liść laurowy i seler. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
4. Dodaj drugą cebulę i szpinak, i gotuj do czasu gdy cebula stanie się miękka.
5. Przełóż miksturę do naczynia żaroodpornego, posyp kminkiem, czosnkiem granulowanym i tartym serem. Wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni.

0 komentarze:

Prześlij komentarz