Składniki:
(Sałatka):
soczewica - 500 g
5 szklanek wody
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula (siekana)
2 sztuki selera (gotowany, krojony w kostkę)
100 g zielonej papryki (krojonej)
(Sos):
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
2/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj soczewicę w wodzie z 2 łyżeczkami soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
2. Odsącz soczewicę i wymieszaj z oliwą. Dodaj cebulę, seler, paprykę.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet, dodaj pieprz.
4. Połącz ze sobą sałatkę i sos, i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz