poniedziałek, 12 grudnia 2011

Dip z soczewicy

Znakomity dodatek do dań warzywnych.

Składniki:
1 szklanka surowej soczewicy
1/2 łyżeczki soli
2 1/4 szklanki wody
1 łyżka oleju roślinnego
6 zielonych cebulek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki pietruszki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki kurkumy

1. Wrzuć soczewicę i sól do garnka z wodą. Gotuj do czasu, gdy soczewica stanie się miękka. Odsącz soczewicę i odstaw na bok.
2. Podsmaż cebule i posiekany czosnek na wolnym ogniu. Dodaj pietruszkę i przyprawy i trzymaj na ogniu przez 1 minutę.
3. Zmiksuj soczewicę i mieszankę cebulową. Dodaj wody w zależności od potrzeby.
4. Odstaw dip do lodówki na parę godzin.

0 komentarze:

Prześlij komentarz