poniedziałek, 12 grudnia 2011

Soczewica zapiekana z serem

Składniki:
soczewica - 400 g
2 szklanki wody
1 liść laurowy
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki szałwii
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
500 g pomidorów z puszki
2 duże marchewki
1 seler naciowy
1 zielona papryka
2 łyżki pietruszki
1 1/2 szklanki sera tartego

Sposób przygotowania:
1. Posiekaj cebulę, czosnek, pokrój marchewkę, seler i paprykę.
2. Opłucz soczewicę i umieść na dnie żaroodpornego naczynia. Dodaj wodę, liść laurowy, majeranek, szałwię, cebulę, czosnek i pomidory razem z zalewą. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
3. Dodaj marchew i seler naciowy. Piecz przez następne 40 minut, do czasu gdy warzywa będą miękkie.
4. Dodaj pietruszkę i paprykę. Posyp serem. Piecz (tym razem bez przykrycia przez następne 5 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz