tag:blogger.com,1999:blog-48273642253257445192024-02-08T06:19:27.384-08:00Soczewica przepisySoczewica przepisy - blog z przepisami na potrawy z soczewicą. Gotuj tanio, smacznie i zdrowo!Unknownnoreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-4827364225325744519.post-30966465762403539332012-01-03T14:28:00.000-08:002012-01-03T14:29:42.325-08:00Zupa z soczewicą i szpinakiemSkładniki:<br />soczewica - 1 szklanka<br />800g szpinaku<br />1/4 szklanki octu winnego<br />3 łyżki oliwy z oliwek<br />1 seler<br />3 średnie pomidory<br />1 duża czerwona cebula<br />2 ząbki czosnku<br />1 liść laurowy<br />3 łyżki pietruszki<br />1/2 łyżeczki soli<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Wrzuć soczewicę, liść laurowy i kawałki selera do 1,5 litra wody i zagotuj. Zdejmij charakterystyczny "kożuch" z powierzchni wywaru i zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. 70 minut.<br />2. W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę. Gdy już będzie przyrumieniona, dodaj do niej posiekany czosnek i pietruszkę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 5 minut. Wrzuć wszystko do wywaru.<br />3. Posiekaj szpinak i wrzuć go do wywaru, gdy już będzie gotowy. Dolej ocet dla smaku. Wymieszaj i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut.<br /><br />Smacznego!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4827364225325744519.post-50807172007894568322012-01-02T15:32:00.000-08:002012-01-02T15:33:41.874-08:00Wywar z soczewicySkładniki:<br />soczewica - 1 szklanka<br />6 szklanek wody<br />1 średni seler<br />1 średnia marchewka<br />1 średni ziemniak<br />2 średnie cebule<br />2 pomidory<br />czosnek granulowany<br />bazylia<br />sól<br /><br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Gotuj soczewicę przez 30 minut. <br />2. W międzyczasie obierz warzywa i pokrój je na drobne kawałki. Dodaj warzywa (oprócz pomidorów) oraz przyprawy do soczewicy i gotuj przez następne pół godziny. <br />3. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez 5 minut.<br /><br />Smacznego!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4827364225325744519.post-26064002910818339722011-12-26T05:58:00.000-08:002011-12-26T05:59:43.874-08:00Zupa z soczewicySoczewica w mojej ulubionej postaci, czyli w zupie. Przepis dała mi koleżanka z pracy i z miejsca stał się on hitem rodzinnych obiadów. Ktoś może się oburzyć że niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad, ale mogę tylko powiedzieć, że to dużo lepsze niż rosół :)<br /><br />Składniki:<br />soczewica - 2 szklanki<br />1 kg kiełbasy<br />2 łyżki oliwy z oliwek<br />5 ząbków czosnku (siekanych)<br />1 duża kość na zupę<br />4 selery naciowe (cienko krojone)<br />100 g suszonych grzybów<br />100 g pietruszki<br />1 liść laurowy<br />100 g szynki (krojonej w kostkę)<br />4 duże marchewki (krojone w kostkę)<br />1 średnia cebula<br />1 łyżeczka soli<br />1/2 łyżeczki pieprzu<br />3 litry wywaru warzywnego<br />400 g świeżego szpinaku<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Przepłucz soczewicę, zalej wodą i odstaw na 3 godziny. To samo z rób z grzybami, ale zachowaj esencję, która została z namaczania.<br />2. Pokrój kiełbasę i podsmaż ją z szynką na oliwie prez ok. 10 minut. Dodaj czosnek, gdy tylko kiełbasa się zarumieni. Trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty.<br />3. Odsącz soczewicę i wrzuć do dużego garnka ze wszystkimi składnikami (oprócz wywaru i szpinaku).<br />4. Wymieszaj esencję z grzybów, wodę i wywar. Dodaj wszystko do garnka.<br />5. Zagotuj zawartość garnka, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny. 15 minut przed upływem tego czasu dodaj do zupy szpinak.<br /><br />Smacznego!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4827364225325744519.post-57924766717058033842011-12-15T13:52:00.000-08:002011-12-15T13:53:07.486-08:00Potrawka z soczewicąPyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny :) Zawiera w sobie ser i kiełbasę, czyli to co dzieci i mężowie lubią najbardziej :)<br /><br />Składniki:<br />2 szklanki soczewicy<br />6 kiełbasek<br />2 duże cebule<br />3 ząbki czosnku (siekany)<br />200 g selera <br />1 liść laurowy<br />1/4 łyżeczki kminku<br />1/4 łyżeczki czosnku granulowanego<br />200 g szpinaku (siekanego)<br />3 łyżki tartego sera <br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Opłucz soczewicę i namocz ją w misce ciepłej wody. Odstaw na 1 godzinę i odsącz po upływie tego czasu.<br />2. Pokrój kiełbaski w plastry i podsmaż na patelni z 1 cebulą i czosnkiem.<br />3. Gdy kiełbasa już będzie przyrumieniona, dodaj soczewicę i dolej gotującej się wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, liść laurowy i seler. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.<br />4. Dodaj drugą cebulę i szpinak, i gotuj do czasu gdy cebula stanie się miękka.<br />5. Przełóż miksturę do naczynia żaroodpornego, posyp kminkiem, czosnkiem granulowanym i tartym serem. Wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4827364225325744519.post-51850529299142429952011-12-14T08:26:00.000-08:002011-12-14T08:27:56.533-08:00Sałatka z soczewicąSkładniki:<br /><br />(Sałatka):<br />soczewica - 500 g<br />5 szklanek wody<br />2 łyżeczki soli<br />4 łyżki oliwy z oliwek<br />1 duża cebula (siekana)<br />2 sztuki selera (gotowany, krojony w kostkę)<br />100 g zielonej papryki (krojonej)<br /> <br />(Sos):<br />1/2 szklanki oliwy z oliwek<br />2 łyżki octu winnego<br />2/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego<br />1 łyżeczka soli<br /><br />Sposób przygotowania:<br /><br />1. Ugotuj soczewicę w wodzie z 2 łyżeczkami soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.<br />2. Odsącz soczewicę i wymieszaj z oliwą. Dodaj cebulę, seler, paprykę.<br />3. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet, dodaj pieprz.<br />4. Połącz ze sobą sałatkę i sos, i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4827364225325744519.post-18331445448043397262011-12-12T10:42:00.000-08:002011-12-12T10:44:01.558-08:00Soczewica zapiekana z seremSkładniki:<br />soczewica - 400 g<br />2 szklanki wody<br />1 liść laurowy<br />2 łyżeczki soli<br />1/4 łyżeczki pieprzu<br />1/4 łyżeczki majeranku<br />1/4 łyżeczki szałwii<br />2 duże cebule<br />3 ząbki czosnku <br />500 g pomidorów z puszki <br />2 duże marchewki <br />1 seler naciowy <br />1 zielona papryka <br />2 łyżki pietruszki<br />1 1/2 szklanki sera tartego<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Posiekaj cebulę, czosnek, pokrój marchewkę, seler i paprykę.<br />2. Opłucz soczewicę i umieść na dnie żaroodpornego naczynia. Dodaj wodę, liść laurowy, majeranek, szałwię, cebulę, czosnek i pomidory razem z zalewą. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.<br />3. Dodaj marchew i seler naciowy. Piecz przez następne 40 minut, do czasu gdy warzywa będą miękkie.<br />4. Dodaj pietruszkę i paprykę. Posyp serem. Piecz (tym razem bez przykrycia przez następne 5 minut.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4827364225325744519.post-54042444375255313392011-12-12T10:40:00.000-08:002011-12-12T10:41:47.574-08:00Dip z soczewicyZnakomity dodatek do dań warzywnych.<br /><br />Składniki:<br />1 szklanka surowej soczewicy<br />1/2 łyżeczki soli<br />2 1/4 szklanki wody<br />1 łyżka oleju roślinnego<br />6 zielonych cebulek<br />2 ząbki czosnku<br />1/2 łyżki pietruszki<br />1/4 łyżeczki pieprzu cayenne<br />1/4 łyżeczki kurkumy<br /><br />1. Wrzuć soczewicę i sól do garnka z wodą. Gotuj do czasu, gdy soczewica stanie się miękka. Odsącz soczewicę i odstaw na bok.<br />2. Podsmaż cebule i posiekany czosnek na wolnym ogniu. Dodaj pietruszkę i przyprawy i trzymaj na ogniu przez 1 minutę.<br />3. Zmiksuj soczewicę i mieszankę cebulową. Dodaj wody w zależności od potrzeby.<br />4. Odstaw dip do lodówki na parę godzin.Unknownnoreply@blogger.com0