wtorek, 3 stycznia 2012

Zupa z soczewicą i szpinakiem

Składniki:
soczewica - 1 szklanka
800g szpinaku
1/4 szklanki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 seler
3 średnie pomidory
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 łyżki pietruszki
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
1. Wrzuć soczewicę, liść laurowy i kawałki selera do 1,5 litra wody i zagotuj. Zdejmij charakterystyczny "kożuch" z powierzchni wywaru i zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. 70 minut.
2. W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę. Gdy już będzie przyrumieniona, dodaj do niej posiekany czosnek i pietruszkę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 5 minut. Wrzuć wszystko do wywaru.
3. Posiekaj szpinak i wrzuć go do wywaru, gdy już będzie gotowy. Dolej ocet dla smaku. Wymieszaj i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz